środa, 4 kwietnia 2012

Bitki z cebulka i ryżem wg przepisu Cioci Ani



RYŻ
dodać do ryżu kurkumy, gotować w kostce jarzynowej, można też dodać zamiast kurkumy szafranu. 
można na patelni zagrzać z olejem ( oliwa z winogron) i dodać kurkumy (pół łyżeczki) lub butelkę wina (całą zamiast oliwy)
BITKI
Polędwiczki wieprzowe małe lub udziec indyka bez kości
-trochę ubić ( polędwiczki ubić ręką- pięścią)
-wołowinę ubijać długo
-antrykot ( wołowina dobra na rosół i na bitki i zrazy)
CEBULA
na 0,5kg mięsa 2 średnie cebulki posiekać osmażyć na masełku, mieszając ( doprowadzić do szklistości)
wlewam gotowaną wodę lub resztkę wina , przykryć patelnią


Bitki w tym czasie (osolone i opieprzone ) wrzucam na rozgrzaną patelnię ( olej z pestek winogron lub arachidowy)
z 2 stron obsmażyć i wrzucić do cebulki z wodą i ok 30-40 min dusić pod przykryciem ( pod mniejszym gazem)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz