CIASTO:
- 3 szklanki mąki wysypać na stolnicę, zrobić dołek, wlać 2 łyżki stołowe oleju, dodać trochę przegotowanej ale letniej wody do zarobienia ciasta. Ciasto ma mieć konsystencję gumy. Rozwałkować ciasto a szklanką formować kółka.
JAGODY:
- wysypać 0,5kg jagód na talerz i przebrać z listków i brzydkich jagód
- wsypać 2 łyżki stołowe cukru i delikatnie wymieszać
Łyżeczką na kółka nakładamy jagody. Zaklejamy szczelnie brzegi.
Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy delikatnie pierogi, najlepiej po 10. Po wrzuceniu delikatnie mieszamy tyłem łyżki, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze ok 5 min.
Podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietanką do kawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz