CIASTO
1 szklankę mąki poznanskiej wysypac na stolnice, wbić 1 jajko, ok1/3 (100g) masla, troche posolic.
To wszystko zarabiamy nozem, reszte reka az do uzyskania jednolitej masy (ok 30min).
Nastepnie przelozyc na talerzyk i wkladamy do lodowki na ok 1h.
Potrzebna jest brytfanka o srednicy 25 cm i glebokosci 2cm.
Rozgniesc ciasto w brytfance( spod i boki), rozgrzac piekarnik do 200 stopni.
Nakluwam widelcem ciasto pod katem, na spodzie, co 2 cm w rzedach.
Tak przygotowane ciasto wstawiam do piecyka na ok. 15-20 min.
FARSZ
-bazylia, pieprz, sol
-suszone pomidory
-cebulka czerwona
-oliwa
-pomidory swieze 3-4
-troche pieczarek
poddusic i dodac 2 plastry sera zoltego a nastepnie wymieszac
Gęsty farsz wylewam na ciasto. 2 zottarelle pokroic cienko i polozyc na wierzchu.
Wstawic do piecyka a po zloceniu mozzarelli mozna poznac ze tarta jest juz gotowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz